2015-09-15

Göra upp eld med eldstål

Jag har blivit mer och mer intresserad av överlevnad och att vara lite mer förberedd när zombieapokalypsen inträffar eller bara om det blir ett långvarigt elavbrott eller energikris vilket kan ställa till det med varuleveranser till butikerna.
En av de mest grundläggande konsterna inom överlevnad är att göra upp eld så jag kände att det var en bra start. För att klara av det så krävs det också en hel del övning så varför inte börja öva redan nu. Jag köpte på mig ett eldstål för flera år sedan och har inte hunnit testa det så nu i sommar så passade jag på när jag var ute i mina föräldrars sommarstuga som ligger ute i skogen. Första användningen blev inomhus för att tända den öppna spisen. Inga problem alls. Några få drag så tog det fyr, men det var ju väldigt idealiska förhållanden.

Nästa användning skulle vara mer verklig och jag skulle samla precis allt material i skogen och helst hitta det på marken för att inte bryta mot allemansrätten. Det ska också vara enligt konstens alla regler så steg ett är att bygga en ordentlig eldstad. För att förhindra markbrand så ska stenar även placeras under elden. I mitt fall så gjorde jag min lilla eldstad på en grusväg så risken för markbrand var minimal, men som sagt så vill jag göra det enligt konstens alla regler. En annan fördel med stenar under elden är att elden får mer syre.

Nästa steg var att ordna tändmaterial och ved. Det torra riset nederst på granar och det yttre lagret på björknäver är perfekt tändmaterial och är nästan alltid torrt eller torkar snabbt i fickan.
Jag plockade även lite torrt gräs, tjockare näver, småpinner och upp till lite större pinnar. Eftersom det här bara är en övning i att tända en eld och få fart på den så slutade jag där. Om det hade varit en verklig situation så hade jag sett till att ha tillräckligt med ved för flera timmar framåt.
På bilden är den färdiga eldstaden och allt tändmaterial som jag behövde. Allra längst till höger är en liten knappt synlig hög med papperstunn näver.

Granriset bröt jag mitt itu och buntade ihop. I mitten på risbunten stoppade jag lite av det papperstunna yttre från björknäver.
Slutligen var det dags att ta fram eldstålet och försöka tända. Det gick otroligt snabbt. Efter 3-5 drag så tog nävern fyr och granriset också. Jag slängde på gräs och mer näver som tog fart direkt. Snabbt på med småpinnar och så fort elden fått fäste i dem så åkte större pinnar på. Enda sättet att dokumentera det är att filma vilket jag tyvärr inte gjorde. Ni får nöja er med en bild på den färdiga elden tillsammans med mitt eldstål.
Att tända eld med eldstål är jättelätt. Det var också lätt att hitta torrt tändmaterial även fast det hade regnat i en vecka innan jag gick ut och plockade det.

Inga kommentarer: