2018-05-21

Göteborgsvarvet 2018

I lördags den 19 maj så sprang jag mitt 13:e Göteborgsvarv och min plan var att klara 1:45 eller i alla fall vara snabbare än förra året då jag sprang på 1:50. Det kändes inte som ett orimligt mål med tanke på att jag tränat mer och kört flera långpass så jag borde vara van vid längre distanser.
Det var ganska varmt, men inte tokigt varmt så det borde gå att prestera. Jag hade startgrupp 9 med starttid 14:15, men min vana trogen så kom jag för sent till start och hamnade i startgrupp 11. Jag väntade till allra sist i den gruppen för att ha fritt den första kilometern. I startgrupp 12 såg jag att löparen med 1:45-skylten var så jag borde kunna hänga på honom när han kom i kapp mig.

Strax innan Älvsborgsbron sprang 1:45-löparen om mig och jag försökte hänga på, men han kom lite för långt bort så jag fick aldrig häng på honom. Det blev en jakt för att inte tappa honom ur sikte. Han försvann längre och längre bort och det kändes som att min kamp var förgäves så jag gav upp det vid 10 km.

Strax efter 12 km brukar jag alltid ta en paus vid ett träd. Det har inte slått fel ett enda år. Jag stannar alltid till där. Kanske psykologiskt. Efter det korta stoppet så tappade jag tempot och från att ha legat runt 5 min/km så började jag ligga närmare 6 min/km. I och för sig så är det jobbigt upp för Göta älvbron och det svaga motlutet uppför Avenyn, Vasagatan och Övre Husargatan, men inte så jobbigt att jag ska ligga runt 6 min/km resten av loppet.

I höjd med Linnéplatsen blev det totalstopp. Ambulans och poliser och en svajande röd flagga mitt på banan. Jag stod långt bak så jag såg inte vad det gällde. Någon hade kollapsat och ganska allvarligt. Det var nog en av de 27 som åkte till sjukhuset eller de 60-tal som kollapsade. En minuts stillastående. Personligen var det ganska skönt med en kort ofrivillig paus.

In i mål på 1:57:27. Cirka 7-12 minuter långsammare än planerat. Vad hände? Jag kände mig ju ganska förberedd. Vad har jag gjort för fel?
Det jag kan se är att jag är för bekväm. Jag pressar mig inte utan kör i princip samma pass varje gång. Inga farthöjningar och inga distansökningar. Jag spelar Ingress vilket gör att jag springer omkring och tar portaler på mina rundor vilket gör att jag stannar till då och då och får en paus.

Hur kommer det gå på Lidingöloppet i höst? Målet där är att klara det på under 3 timmar. Om jag inte förändrar något så kommer jag landa på över 3 timmar och ha det rejält tufft.

Träningsplan
Planen för att prestera bättre är att anstränga mig mer och faktiskt träna och förbättra mig. Inte bara bibehålla min nuvarande kondition och tempo.
Kör jag korta pass så ska jag pressa mig till höga hastigheter. Kör jag långa pass så ska jag primärt springa längre, men längre än 30 km känns onödigt för tillfället. Om jag kommer till 30 km så får jag istället öka tempot. Min målsättning på sikt är att ligga på 5 min/km som distanstempo. Det ger bra tider på alla längre distanser.


Inga kommentarer: