2007-05-28

Stryktålig digitalkamera!

Är det här kameran för mig?

Olympus Mju 770 SW

"Nya Olympus µ 770 SW är kameran som står pall för det mesta. Som världens första kompaktkamera är den vattentät ner till 10 meters djup, stötskyddad från fall på 1,5 meter och fryssäker ner till minus 10 grader. Dessutom krävs det 100 kilos tryck för att krossa den här tuffingen."Specifikationer:
Vikt: 155 gram (utan batteri och minneskort)
Pixlar: 7.1 Megapixel
Zoom: 3x optisk, 5x digital
Dimensioner (BxHxD): 91,8 x 59,2 x 20,6 mm
Kan det bli mer passande för mig? Eftersom jag paddlar kajak, är ute mycket i regn och i sommar ska jag ha en hel vecka med vattensport och klättring så måste jag ha en kamera som tål stötar och vatten. Att den samtidigt är liten som vilken annan digital kompaktkamera gör det inte sämre.
På Dustinhome finns det just nu ett paket med kamera + 1Gb + väska + stativ för 3695 kr.

2007-05-24

Har jag valt kajak nu då?

Det är stört omöjligt att välja en passande kajak. Helst vill jag ha en lätt, blixtsnabb, lättdriven multisportkajak. Problemet med dem är att de kan inte ta någon packning och är otroligt instabila. Havskajaker är stabila och kan ta mycket packning men de är istället tunga och långsamma. En annan fråga är ju priset. Ska min första kajak vara en billig plastkajak för runt 10k eller kolfiber/kevlar för 20-30k?
Mina krav:
  • Snabb - till multisporttävlingar
  • Lätt - om jag behöver bära den
  • Kan ta turpackning för några dagar då jag vill ut länge
  • Tålig - för jag kommer köra på stenar
  • Billig - för obegränsat med pengar är det få som har :)
  • Lagom stabil - eftersom jag är nybörjare och om den är för rank så förlorar jag massor av tid när jag går runt
Alla krav går inte ihop, men kan man hitta en gyllene medelväg? Lagom... :)
Mycket sökningar har gjort att jag till 90% har bestämt mig för en Prijon Barracuda
Prijon Barracuda
Klippt från Kajaktiv:
Barracuda
Snabbpaddlad med havsegenskaper.

Idealisk för den sportige paddlaren som vill ha en kajak som kan användas både för flerdagarsturer i skärgården och för att få ett konkurrenskraftigt resultat i Åre Extreme Challenge. Prijon har kombinerat en lång vattenlinje med sin skrovdesign »Trihedral« vilket torde göra Barracuda till den snabbaste plastkajaken på dagens marknad. Under Åre Äventyrsfestival hölls en kajaktävling på Åresjön och Patrik Svensson 2005 vann tävlingen med en Barracuda gentemot ett fält bestående av en blandning av multisport- och havskajaker.
Pris:
12900 :-
Till det så tillkommer paddel, roder och kapell vilka kostar 1000-3000 + 2000 + 1000 kr. Flytväst har jag redan. Det kan också vara bra att ha en länspump och en paddelflottör om man är ute ensam. Utöver det så går det så klart att köpa massor av andra prylar och kläder, men det får komma när jag känner att det behövs.

Kajak: 12900
Vingpaddel: 2500
Roder: 2000
Kapell: 1000
Länspump: 500
Paddelflottör: 500
Totalt pris: 19400 kr

2007-05-20

Kajak i 2 meter vågor!

Otroligt rolig paddling i helgen. Vi bokade en kajakkurs genom Fysiken. Billigt och bra. Det skulle vara en ganska grundläggande kurs, men eftersom de flesta hade paddlat en del innan och att det blåste kraftfullt så blev det ett litet roligt äventyr.
Eftersom jag har multisporttävling nästa lördag (Kolmården Adventure Race) så ville jag ha en lite mer avancerad kajak, så jag bad om en mindre stabil. De tog fram en Valley Pintail med skädda. Jag har aldrig paddlat utan roder innan, men det var förvånansvärt lättsvängt. Lite mer tekniskt där man svänger genom att använda extra kraft och tar ett mer svepande paddeltag längre ut från kajaken.
Efter lite uppvärming så paddlade vi rakt ut på öppet hav där vattnet bröt. 1- till 2-meters vågor. Nu kände jag hur instabil kajaken var jämfört med de jag haft förut...fast det fungerade! Fantastiskt att paddla rakt mot vågorna och falla ner i vågdalen på andra sidan så vattnet stänker.
Hemåt så paddlade vi med vågorna och fick "surfa" lite. Ta fart strax innan vågen kommer och sedan paddla för fullt när man åker upp på den och svepas med....kul!!!
Vi avslutade med lite rollövningar. Ingen eskimåsväng, men väldigt intressant att vara under vattnet och veta hur man hanterar det. Testade först att hålla i nosen på en annan kajak och bara gå ner under vattnet och upp igen ett par gånger. Tänk på att luta dig mycket bakåt när du går upp. Sedan så lutade jag mig åt sidan och kollade hur långt jag kunde gå och ändå rädda upp med paddeln. Tryck ifrån med paddeln och gör en svepande rörelse för att få mer kraft, luta dig bakåt. Till slut så gick jag runt :-)
När jag hängde under kajaken så såg jag på mig själv i 3:e personsvy, dvs. från några meter bort. Såg exakt hur det såg ut när jag letade reda på snodden till kapellet, drog loss det och började pressa mig ut ur sittbrunnen. Simmade lite rakt under kajaken innan jag kom på att det nog är smartare att gå upp runt den :D
Gjorde det 2 gånger med 2 olika kamraträddningsmetoder. En då andra kajaken låg helt brevid kajaken och jag gick upp på sidan och en annan då kajakerna låg i en V-form och jag gick upp mellan dem.
En lärorik dag, mycket sol och kraftfull solbränna!

2007-05-14

Göteborgsvarvet 2007

Årets Göteborgsvarv gick i lördags. Loppet var helt fulltecknat. AB Volvo bjöd alla anställda som ville vara med på startavgiften och de fick en startgrupp mellan grupp 4 och 5. Det var där jag startade. Det betyder alltså att väldigt många oseedade löpare kommer starta ganska tidigt. Inte kul för de som startar i Volvogruppen och särskilt illa för de bakom. Min plan var att komma i god tid. Börja värma upp 30 minuter innan så jag kan ge järnet redan från start. Målet var att ta tiden 1:39:00. Förra året hade jag 1:57:49 och med all extra träning så ansåg jag att 18 minuter var rimligt att kapa :D
Lördag morgon, upp vid 09 för lugn grötfrukost, sedan pastalunch. Lättsmält föda är bäst på tävlingsdagar. Svårt att komma fram till vilka kläder jag skulle ha. Det var 10 grader varmt och lite blåsigt på morgonen. Ska det vara jacka eller kortärmat...till slut blev det kortärmat/benat med en väst utanpå. 14:00 iväg med spårvagnen. 1,5 timme för att ta mig till starten inkl. uppvärming borde räcka, men det var inte alls smart. Kön till väskinlämningen var konstigt lång och massor med andra småförseningar gjorde att jag inte hann med någon uppvärmningen mer än den korta löpningen fram till startfållan. 2 minuter innan starten så var jag på plats. Jag hatar stress!
Sista timmen tryckte jag två GT-tabletter och en halvliter Enervitene.
Väldigt trångt fram till efter Älvsborgsbron. Sen luckrades fältet upp mer och antalet Volvoiter blev färre och färre, men det var trångt hela vägen från start till mål. Till slut hade jag bara 2-3 stycken Volvoiter framför mig...från ca. 1000 från början. Det gäller att utnyttja alla sätt att ta sig framåt i loppet: gräs vid sidan av banan, trottoarer, träbryggorna i hamnen etc. Så dåligt att folk aldrig lär sig att hålla höger. Många gånger kunde man ta sig fram snabbare ute till höger vilket är helt fel. Jag brukar köra regeln: Om någon springer om mig på högersidan så är jag för långt åt vänster. Då flyttar jag mig åt höger tills ingen springer om mig på fel sida. Enkelt!
Efter 15 km tog alla krafter slut. Kände att jag inte kunde öka hastigheten mer. Försökte få i mig mer sportdryck i depåerna och ta mina extra GT-tabletter jag hade med mig i fickan. På avenyn tryckte jag en gel jag också hade med mig och det verkade hjälpa en del, men jag tror att tanken på att det var mindre än 6 km kvar drev på mest. På slutet ökar jag i etapper. Vid 3 km lade jag i en högre växel, nästa vid 1 km och sen slutligen slutspurten de sista 100 metrarna. Underbart att springa loss och få lite upploppshets om man lyckas få någon annan att hänga på, men när jag ropade till de andra att spurta så skrattade de mest.
Sluttid:1:42:10 (15:39 minuter snabbare än förra året!)
Mellantider
23:54 vid 5km
47:44 vid 10km
1:12:40 vid 15km
1:37:20 vid 20km
Totalt blev det en tid per km på 4:51 minuter vilket ger en snitthastighet på 12,37 km/h Lärdomar: Kom i mycket god tid för att hinna med alla förberedelser, ta med flera gels som kan tryckas var 30:e minut på slutet.
Mål till nästa Gbgsvarv: 1:29:59
Första året under 2:00, andra året under 1:45, tredje året under 1:30, fjärde året under 1:15...njae, 4:e året så blir det nog jobbigt. I år hade jag då hamnat på 66:e plats!

2007-05-09

Semesterplanerna börjar ta form

Förra året så planerade jag ingen riktig semester utan tänkte att det är skönt att inte planera så hårt utan göra det jag tycker är kul, men i stället så blev det inte värst mycket till semester. En sväng till Norrköping och hälsa på kompisarna där och sedan mycket tid hemmavid.
I år så gör jag helt tvärtom. Nu ska det planeras roliga saker!
Min semester är från vecka 29-32, dvs. börjar 16 juli och slutar 10 augusti.
Preliminär plan:
14 juli - 17 juli: MC-semester med farsan börjar på lördagen veckan innan och är på 2-4 dagar någonstans i Sverige med varsin MC och tält.
22 juli - 28 juli: M6 i Laholm (http://www.laholmscyklisten.nu/). Cykling 94-145 km varje dag, 1 vilodag. Alternativt att jag tar 3 valfria etapper.
29 juli - 4 augusti: Multisport Alperna (http://www.ucpa.se/). Airboat, canyoning, mountainbike, klättring, via ferrata, rafting och äventyrspark!
12 augusti: Cykellopp - Cykel City Gran Fondo 137 km (http://www.lvg.nu/gfk/)
Det betyder att det också finns ganska mycket utrymme (2 veckor totalt) för att göra spontana saker eller bara ta det lugnt.

2007-05-08

The 6 Most Common Athlete Misconceptions

Kul och intressant läsning från: www.runnersweb.com
Multisport: The 6 Most Common Athlete MisconceptionsBy Matt Russ
In my experience, there are a few common misconceptions many athletes have.
1. Miles = Speed. Going farther does not necessarily mean getting faster. If you put in a lot of weekly miles, but lack any specific training, you are really only (over) training your endurance. If you want to run, bike, or swim fast, you must run, bike, or swim fast. This means interval training for strength, power, aerobic capacity, and lactate threshold training. I tend to be conservative with my athletes’ training miles. I don’t want an athlete doing one more mile than he or she needs to. If your goal is to build endurance, it is not necessary to go more than 10-15% over race distance. Only a portion of your training should be dedicated to building and maintaining endurance. The rest should be shorter, more specific workouts that address your specific limiters.
2. A month off is good for you. Take a month off and you will spend the next 8+ weeks getting back to your previous fitness level. This means spending a large portion of the season training to rebuild fitness instead of building. Fitness falls off very quickly. A transition or maintenance phase is far preferable to time off. You can reduce training volume by as much as 80% and still maintain a level of fitness as long as you are training at the right intensity. Transition phases last 4-6 weeks and are an informal training period. It is a great time to cross train or do other activities. The main focus is rest and recovery while seeking to maintain a level of fitness. More than one total week off is not a good thing unless required.

3. I made it through my workout; therefore I ate and drank enough. There is a big difference between what is optimal and what you can get by on. I often see athletes gravitate towards the latter. Dehydration raises heart rate and lowers endurance. Glycogen depletion leaves you with little energy for high intensity work. Not eating or drinking enough degrades your performance. You may be able to complete the work out, but you could have pushed harder, gone faster, and accomplished more if you had followed a good fueling and hydration plan. The longer your training session, the more important this becomes.

4. I swear this made me faster. Some dietary supplements do work; most do not. Just because a pro endorses a particular product does not mean it will work for you. Don’t forget, pros get paid to promote these products and, therefore, they may have little objectivity. Supplements are an easy sell and have little regulation. All a manufacturer needs is a claim, a good marketing campaign, and an endorsement and they will sell just about anything. The supplements that do work usually have some sort of blind clinical studies behind them. Look for objective sources of information and be careful what you put in your body. Remember, there are no free lunches.

5. (Insert name here) does it, therefore I should do it. If you were to scrutinize 5 top athletes, they would in all likelihood find 5 different ways they got there. Training is a mixture of art and science. A good training plan addresses the athlete specifically and no two athletes are alike. Of course there are principles that should be a part of every training plan, but you should not try to copy another (successful) athlete’s training plan. It is like trying to run in their shoes. Recovery, limiters, fitness levels, goals and objectives, and experience are all individual factors that should be addressed in your plan. If we all tried to train like Lance, most of us would be dead.

6. Close enough is good enough. Training requires precision. For example, the difference between a good aerobic capacity workout and a non-productive one can be a few heartbeats and seconds. In order for adaptation to occur, the body has to have a new stress level placed on it. This means breaking new ground. If you apply the same level of stress, or less, you will not get faster. The nearer you are to your goal race, and as work out intensity goes up, the more important this becomes. Athletes are often surprised when I tell them their workout did not accomplish much because they were slightly below or even above where they should have been. They may have worked hard and were very fatigued, but did not have that last little push that to take them to the next level.

So there you have it. Put these misconceptions behind you and you will be well on your way to training more efficiently and effectively.

2007-05-04

Kajak & kanot i Göteborg

När jag pluggade i Göteborg för många år sen så provade vi på havskajak en dag och det är jättekul. Vi cyklade ut till Escape Kajakcenter som ligger vid Näset och Önnereds brygga. Hade med oss fika och stannade till ute på en kobbe när vi var trötta och njöt i solen.
Inför multisporttävlingarna måste jag ut och paddla båda kajak och kanot, så nu är det dags igen.
Uthyrning och kurser:
Escape Kajakcenter - Uthyrning av kajaker, kajakkurser
Styrsö havskajaker - Uthyrning av kajaker, kajakkurser
Kanotpool Vättlefjäll - Uthyrning av kanoter. Hemsk webbplats, men uppdaterad 2007
Näsets paddlarklubb - Utrhyrning av kanoter. Kajak- och kanotkurser
Marstrands Kajaker - Uthyrning av kajaker
Orust Kajak - Uthyrning av kajaker, kajakkurser, shop
Övrigt:
Artikel i Metro om kajakturer i Göteborg