2012-01-10

Vad är det som är så bra med iPhone?

Hur jag än vrider och vänder på det så kan jag inte förstå varför så många tycker att iPhone är så otroligt bra...

Jag har nu haft en iPhone 4 (iOS) och en Nexus S (Android) i ett år och kört dem växelvis varje vecka. Under den tiden har jag verkligen känt skillnaden mellan dem och irriterat mig på många olika saker.


Först och främst vill jag nämna att jag tycker att iPhone är en väldigt bra smartphone som gör jobbet och den gör det bra, men när man sätter den i jämförelse med en telefon med Android så falnar glansen en hel del.

Följande saknar jag eller fungerar dåligt på iPhone (observera att det är så här jag upplever det och långt ifrån alla har lika höga krav som jag utan accepterar de brister som finns eller kanske inte ens tänkt på att dem eftersom de är så inkörde på den telefon de har och inte sett vilka möjligheter som finns):
 • Standardfärgen som används nästan överallt i iPhone. Tråkigt ljusblått och pyjamasrandig ljusblå tapet i bakgrunden. Det går inte att ändra!
 • Autokorrigering som fungerar så illa att det är bäst att slå av den för att den inte ska "rätta" till ett helt felaktigt ord (som av någon outgrundlig anledning ofta blir könsord). Krysset för att inte välja det föreslagna ordet är så litet att man istället ofta träffar ordet som man inte vill ha. Autokorrigeringen ska hjälpa och snabba på skrivandet, men nu blir det ofta tvärtom.
 • Appar kan inte läsa av telefonnumret på den som ringer och använda det till nummeruppslagning och blockering.
 • Det tar 3 klick och 1 svep för att slå av eller på blåtand. Det borde räcka med 1 klick.
 • Det tar 2 klick och 1 svep för att slå av eller på GPS. Det borde även där räcka med 1 klick.
 • Det tar 2 klick och 1 svep för att slå av eller på Wi-Fi. Det borde även där räcka med 1 klick.
 • Kalenderappen kan inte hantera multipla kalendrar på ett vettigt sätt. Även fast jag avmarkerat att en kalender inte ska användas så används den ändå i sökningar och för påminnelser.
 • I notiscentret kan det ligga påminnelser utan att man uppmärksammas på det. En enkel ikon längst upp brevid klockan som visar att det finns en notis hade hjälpt. Notiscentret är en bra idé, men de missar målet.
 • Inställningarna för apparna som ligger under Inställningar. Apple tycker alltså att man ska gå ut ur appen man vill göra inställningar för, öppna Inställningar, skrolla längst ner och klicka på appen man vill ändra något i, göra ändringarna och sedan gå till appen igen. Varför inte ha inställningar direkt i appen? Många utvecklare håller med och har därför lagt in inställningarna direkt i appen, men inte alla och vissa har till och med inställningar på båda ställena och i värsta fall så är det olika saker man ställer in på olika ställen. Rörigt och bakvänt tänk.
 • Alla appar ligger framme på startskärmen och de andra skärmarna utan någon vettig sortering. Det gör att om man har många appar så måste man antingen bläddra sida efter sida, kolla i de mappar man skapat och lagt in appar i eller söka efter appnamnet som om man har tur kommer ihåg. Hade varit bättre om alla appar låg i en annan lista sorterat på namn och man själv fick välja vilka som ska ligga framme på startskärmen och övriga skärmar. Att även kunna skapa flera genvägar till samma app hade varit väldigt användbart om man vill lägga samma app i flera olika foldrar.
 • iTunes! Behöver man säga något mer? iPhone är helt beroende av iTunes. iCloud kom med iOS5 och det blev lite bättre, men det går fortfarande inte att klara sig utan iTunes för att allt ska fungera som det ska. Att byta till en annan dator strular väldigt lätt och då har jag inte ens massor av musik som jag köpt i iTunes och laddat över till min iPhone.
 • Ingen filaccess förutom bilder och filmer (precis som för en vanlig digitalkamera). Det går inte att bara plugga in iPhonen i datorn och få tillgång till filerna på den.
 • Synkronisering av kontakter har begränsningar till 3 epostadresser, 2 hemnummer, 1 hemfax, 1 mobil, 1 personsökare, 3 arbete och 1 fax på arbetet. Den kan inte heller synka fält som man definierat själv. Det gör att när man lägger in sina kontakter i Google Contacts så måste man planera så att man inte bryter mot någon av de här synkbegränsningarna.
 • Apparna kan inte samarbete. Jag har Dropbox installerad, men de andra apparna kan inte utnyttja det utan måste tillhandahålla sin egen implementation av Dropbox. Slöseri med resurser och tvingar användaren till att logga in på flera ställen för samma tjänst.
 • Stöttålighet. Hur ofta ser ni inte en iPhone 4 med sprickor över hela glaset? Designen funkar verkligen inte för en mobiltelefon som man faktiskt förr eller senare tappar i golvet. De flesta som har iPhone 4 har därför skaffat sig en skyddande gummi- eller plastram som gör att den inte går sönder direkt. Den snygga designen döljs då under skyddet.
 • Priset. En iPhone 4 16 GB kostar 6039 kr medan Nexus S kostar 3469 kr. Ok, idag kanske man inte köper en iPhone 4 utan väljer istället en iPhone 4S. Den kostar 6990 kr 16 GB. Jämför det med värsting-Androiden Galaxy Nexus för 5468 kr. Alla priser är från Webhallen 2011-12-30.
 • Multitasking är inte någon riktig multitasking. Med iOS 4 så kom multitasking även till iPhone, men det fungerar inte som man vill förutom för ett fåtal appar som t.ex. musik och GPS. De flesta appar kräver att de är igång och synliga för att de ska fungera. Så fort de försvinner bort och en annan app är synlig så slutar de att arbeta.
 • Stängning av app för app. Ibland strular appar i iPhonen och för att få ordning på dem så måste man stänga av dem. Det går däremot inte att döda alla appar på en gång utan man måste dubbelklicka på Home-knappen för att få upp "task managern", sedan hålla länge på en av ikonerna tills ett litet minus dyker upp, därefter så ska man klicka på minuset och då "dör" appen. Om man använt sin telefon ett tag så har man mängder med appar liggande där. För att iPhonen ska må så bra som möjligt så ska man helst göra det där regelbundet och döda alla appar som ligger och kör. Enklare och snabbare är att bara starta om telefonen.
 • Avsaknad av något snabbt och gemensamt sätt att backa i en applikation. På Android finns det en Back-knapp som alltid tar användaren till föregående sida vilket gör navigering väldigt snabb. På iPhone saknas tyvärr något liknande (Apple tycker att fler än en knapp skulle göra användaren förvirrad, men med iOS 5 så frångick de det och lät "öka volym"-knappen ta bilder när man är i kameraappen). Istället måste man klicka inuti applikationen och Apple hade nog tänkt att alla skulle använda en navigation- eller tab-bar för att tillhandahålla ett enhetligt sätt för navigering, men långt ifrån alla gör det utan det är olika från app till app.
 • Godkännandeprocessen för appar i App Store. Först och främst är det väldigt mycket jobb för att ens kunna utveckla en app eftersom det ska kopplas på olika sätt mot enheter, utvecklare och datorer. Sen när man väl är klar med sin app så ska den in för granskning vilket kan ta lååång tid. Om man sedan vill in med en snabb buggfix så ska den också in för granskning vilket gör att användarna får lida onödigt länge.
 • Inlåsning till att använda MacOS för att utveckla appar mot iPhone. Låt utvecklarna själva välja i miljö de vill arbeta.
 • Hög kostnad för att utveckla appar mot iPhone. $99 per år (utöver eventuellt inköp av en Mac). Apple tar redan 30% i avgift per såld app så varför ska de ha så mycket mer varje år?
Allt ovanstående fungerar bättre på min Nexus S.

Vad fungerar bra och bättre med iPhone?
 • Find my iPhone på iCloud.com. Grymt bra, snygg och smidig tjänst. Lokalisering, låsning och wipe från webben.
 • Volymknapparna och powerknappen tycker jag verkligen om. De är solida och stabila.
 • Folderhantering av mail. iPhones standardapp för mail klarar att hantera foldrar för Exchange och Hotmail riktigt bra.
 • Brickor. Det är den lilla siffran som dyker upp i hörnet på ikoner när man har något som man behöver hantera, t.ex. ett missat samtal, nytt SMS, din tur i Wordfeud.
Det finns mängder av andra saker som fungerar bra och jättebra som kan nämnas, men allt fungerar lika bra på min Nexus S så därför nämner jag inte dem.

Många hävdar att allt fungerar så bra med iPhone om man använder flera av Apples produkter, men jag har inte haft något strul med att köra mot min D-Link-router eller PC med Windows 7. Jag har även en MacBook Pro som jag använder primärt för att synka min iPhone och för att utveckla mot den, men har inte märkt några extra fördelar jämfört med att köra mot min Windowsdator.

Så, återigen: Vad är det som är så bra med iPhone?

Inga kommentarer: