2007-08-24

Övertränad? Liten risk

Är inte överträning bara en myt? :D
Känns som jag tränar och tränar, men aldrig når till en sådan nivå att jag riskerar överträning.
Ref: http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=1903
"Överträning definieras formellt som "obalans mellan träning och återhämtning resulterande i allvarliga och förlängda uttröttningssymptom". När man tränar eller arbetar bryts kroppens vävnader, såsom muskler och skelett, ner. En av de första symptomen på överträning är ihållande träningsvärk. Därför behöver kroppen vila för att återhämta sig, och vid rätt betingelser bygger den dessutom upp något lite mer än det som fanns innan och blir mer hållfast, effektivare och starkare, vilket är all tränings mål. De återhämtningsfaktorer som är akut och viktigast är vila, sömn, avslappning och näring.
När man tränar hårt bryts inte bara kroppen ner, utan man upplever också en psykisk påfrestning p g a smärta, stress och upplevelsen av fysisk uttröttning. Om återhämtningsfaktorerna uteblir eller minskar sker en långsammare eller utebliven återhämtning av psyke och vävnader, vilket på sikt kan få allvarliga följder."

Alltså, överträning uppstår när kroppen inte hinner återhämta sig mellan träningspassen. Om man varierar träningen, äter och sover ordentligt så är det i regel inga problem.
Bättre eller samma resultat kan fås genom att träna mindre om man ökar kvaliteten på träningen. Intervallträning (VO2max och tröskelträning) för kondition, för styrketräning tycker jag Nautilusmetoden är snabb och effektiv. Helst vill jag träna 2-5 timmar per dag (kondition, lågintensiv, blandat med intervaller och tokkörning ), men lyckas väldigt sällan så återhämtningen kommer automatiskt.
Symptom på överträning:
-Ökad vilopuls
-Minskad prestationsförmåga (psyk o fys)
-Minskad aptit
-Viktminskning
-Fördröjd återhämtning efter träning
-Ökad irritabilitet
-Ökad känslomässig instabilitet
-Störd nattsömn
-Förlust av träningsmotivation
-Ökad skadefrekvens
-Ökad infektionsfrekvens
-Minskad styrka
Förebygg med:
-variera intensiteten i träningen - Distanspass, intervallträning, lågintensiv träning
-variera tiden du tränar - snabbpass, kortpass, långpass
-variera innehållet i träningen och undvik monotoni - Byt aktivitet varje dag och kör olika rundor och moment
-planera träningen och följ din träningsplanering
-var uppmärksam på tidiga symptom - Lyssna på kroppen
-för gärna träningsdagbok där du antecknar vilopuls, hälsotillstånd och betyg på träningspassen
-undvik snabb träningsökning - Kontinuitet
-träna inte när du har en infektion i kroppen
Det viktigaste tycker jag är att man lyssnar på kroppen och att träningen känns kul. Orkar man inte cykla ett 5 milspass på cykeln så skippa det och ta ett löppass i skogen i stället eller vad man nu känner för. Träning ska vara roligt!

Inga kommentarer: