2007-11-28

Mindfulness

"Mindfulness handlar om att vara närvarande i nuet. För det är i nuet vi lever; det förflutna är förbi och framtiden har ännu inte inträffat."
Ref: http://www.mindfulness.se/
Åtta enkla övningar från boken Mindfulness i vardagen:
1. Vakna upp
Följ några andetag hela vägen in och ut innan du stiger upp. Lägg märke till ljud i och utanför rummet. Titta på hur ljuset eller mörkret i och utanför rummet. Pröva att dra på smilbanden och se vad som sker.
2. Ät frukost
Om möjligt, låt radio och tv vara avstängda. Låt tidningen vara. Lägg märke till doften, smaken och temperaturen på det du äter och dricker. Stanna upp någon sekund före varje gång du dricker och ge varje sinne fem sekunders uppmärksamhet.
3. E-posten på jobbet
Med goda rutiner kring e-posten minskar din splittring på jobbet. Innan du öppnar e-posten ? planera hur du ska hinna med det viktigaste under dagen. Prova att ha e-posten avstängd när du jobbar med något annat.
Experimentera med att öppna e-posten vid en, två eller tre tillfällen per dag. Se vilka effekter det får på din uppmärksamhet jämfört med om du har den öppen hela dagen.
4. Bara vara
Stanna upp några gånger under dagen. Sitt i meditationsställning, gärna med ögonen slutna. Lägg märke till vad som händer i ditt medvetande. Notera bara vad som kommer fram. Sitt så i en, tre eller fem minuter.
5. Stå i kö i affären
När du står i kön kan du passa på att koppla av. Stanna upp ? bara stå stadigt, med uppmärksamhet på dina fotsulor och sedan på hela din kropp. Följ så många andetag du kan, in och ut, innan uppmärksamheten fladdrar vidare.
6. Diska efter middagen
Försök diska, städa och tvätta lite långsammare än du brukar. Pröva att rikta hela din uppmärksamhet på vad du gör och var medveten om dina kroppsrörelser. Lägg märke till när din uppmärksamhet vandrar iväg. Gå tillbaka till det du gör och medvetenheten om din kropps rörelser.
7. Titta på tv
Prova att stänga av ljudet under tv-reklamen eller vid inslag du inte är intresserad av. Följ dina andetag hela vägen in och hela vägen ut så länge inslaget eller reklamen pågår.
8. Svårt att somna?
Lägg märke till dina tankars innehåll. Se på tankarna som om de var moln på himlen som kommer och går. Pröva att släppa tanken vidare och rikta din uppmärksamhet på andningen. Följ varje andetag in och ut. När din uppmärksamhet far iväg upprepar du proceduren ovan. Sedan tillbaka till andningen igen.
Ännu en fluga, men visst låter det vettigt. Alltså, ta det lugnt, koppla av, andas lugnt. Bara jag tänker på det så känner jag mig mer lugn :-)

Inga kommentarer: