2008-04-11

Kurs i kanotunderhåll

Igår avslutade vi kursen i kanotunderhåll som bestod av 2 tillfällen. Vid första träffen så lagade vi själva skadan med epoxy och glasfiber och vid andra tillfället så snyggade vi till skadan med topcoat och vaxning.
Länk till hur man gör fiberkompositlaminering: http://fiber.get.to/
Obs!
-Inget som innehåller silikon ska användas på kajaker!!!
Laminering
-Utrustning - Sandpapper, maskeringstejp, maskeringsplast, våg, rumstermometer, miniräknare, burk, pinne, engångspenslar, latexhandskar, aceton (för att rengöra redskap, inte händer!)
-Förarbete - Slipa ner skadan jämnt, tvätta med aceton
-Laminering - Klipp ut 2-3 lager väv beroende på skadans djup, blanda epoxy, vät ytan med epoxy, lägg väv, vät första lagret ganska flödigt, lägg väv, vät med epoxy, lägg väv, osv., lägg på nylonväv och tryck fast för att få bort restprodukter som stiger till ytan.
-Hård på 4-5 timmar, arbeta med tidigast efter 24 timmar
Gelcoat
-Utrustning - Topcoat, pensel, vattenhink, svamp, våtslippapper, blyertspenna, autosol, polish, vax
-Förarbete - Maskera, slipa ner för fäste, rengör med vatten eller aceton
-Topcoat - Lägg på flera tunna lager (2-3 beroende på hur tjockt den gamla topcoat/gelcoat:en är) i pyramidform
-Våtslipning - Börja med 400-papper, använd lång slipkloss för att få jämnslipning, slipa diagonalt, använd mycket vatten och torka rent ofta, färgmarkera med blyertspenna för att se att slipningen är jämn, byt gärna vatten mellan olika grova papper, gå uppåt till finare papper...600...800...1000...1200. 1000-pappret är det sista pappret som egentligen avverkar något så se till att det är jämnt och fint då.
-Polera och vaxa - Polera med autosol och trassel, torka jättenoga!, polish och torka rent, vaxa med flytande hårdvax
Kursen gav även inspiration till egna byggprojekt. Bland annat ny sits, vattentätt akterskott, hållare får Garmin FR305, flaskhållare, genomdragning av slang till vätskesystem, fikalucka...

Inga kommentarer: